Ik zit er doorheen en wat nu?


580

doorPriscilla Spee


Een bevlogen juriste zit bij mij in een traject, op zoek naar een baan die bij haar past. Ze verlangt naar flow, geïnspireerd leven en het avontuur van nieuwe dingen ontdekken. Ze heeft gesolliciteerd naar een nieuwe baan en toch knaagt het.

Ze app’t me dat de emoties hoog oplopen, vanwege haar onvrede over de situatie in haar huidige werk. Dat klinkt dringend en ik app haar dat ik graag tijd maak om met haar te bellen. Ze belt me en al lopend en struikelend over de woorden vertelt ze wat er vandaag gebeurd is op het werk, hoe ze er helemaal klaar mee is, dat ze een pittige mail heeft gestuurd naar een collega die haar werk  niet begrijpt en dat ze aangenomen is bij een andere organisatie.

Ik wil een oplossing!
Haar stem gaat wat verder de hoogte in als ze zegt dat ze ook bang is voor de hectiek in de nieuwe baan,  waar veel moet gebeuren en waarbij ze de haast en de onrust kan voelen. Ze haalt even adem. ‘Dat klinkt als een spagaat’, zeg ik. Stilte. Dan zeg ik: ‘enerzijds voelt het als twee voor twaalf op je werk en moet je uit die situatie voordat je afknapt en aan de andere kant is er die leuke baan waar je nog twijfels over hebt.  Hoe voelt dat voor jou?’ ‘Onrustig’ zegt ze ‘en ik zit er doorheen en ben moe en wil een oplossing.’ ‘Dat kan ik me voorstellen’, zeg ik.

‘Wat heb je van mij nodig?’ vraag ik.  ‘Als ik dat wist, had ik je niet gebeld’, zegt ze snibbig. ‘Ai, je zit er echt doorheen hè? Ik hoor hoe groot je verlangen is om uit deze situatie op je werk te komen, omdat je er anders misschien aan onderdoor gaat. Is het voor jou een optie om vakantie op te nemen of je ziek te melden?’ ‘Ik wil niet een half jaar thuis zitten’, zegt ze. ‘Zou je liever op je werk verandering hebben?’ vraag ik. Ze vertelt dat haar leidinggevende haar vandaag naar huis heeft gestuurd. Haar leidinggevende heeft gezegd dat ze de juriste erg waardeert en dat ze niet in een andere baan moet vluchten. Ze bood aan om te kijken naar werkzaamheden die de juriste wel inspireren en ze vertelde dat ze ook begeleiding kan krijgen. Zometeen heeft de juriste een gesprek met een collega van haar nieuwe baan. ‘Ik hoop dat het tegenvalt, want dan is mijn keuze makkelijk.’ ‘En als het niet zo is, dan bellen we weer en kijken we hoe het dan is’, zeg ik. Ik hoor haar opgelucht ademhalen. ‘Misschien is het ook maar goed dat de situatie zo hoog opgelopen is’, zegt ze en ik hoor iets van een lach in haar stem.

Leuke andere dingen doen
Dezelfde dag krijg ik een blije app van haar. Het gesprek met de nieuwe collega bevestigde haar voorgevoel over de hectiek en dat geeft rust over haar keuze om het niet te doen. Maandag heeft ze een gesprek met haar leidinggevende over het creëren van ruimte en energie in haar werk. ‘Nu ga ik leuke andere dingen doen!’ schrijft ze.

Ze heeft zelfstandig haar eigen keuze gemaakt. Ik heb haar woorden herhaald en samengevat, gevoelens benoemd en af toe gevraagd wat ze nodig had. De situatie niet glad gestreken of er een drama van gemaakt en nauwelijks tips gegeven. Voor nu geeft haar dat rust en in een volgend gesprek kijken we naar de richting die er dan ontstaan is.

Photo by Edu Lauton on Unsplash580