Verheldering door af te stemmen op je intuïtie


998

doorPriscilla Spee


Een jonge vrouw komt bij mij, omdat ze moeite heeft om een loopbaankeuze te maken. “Hoe weet ik wat ik wil in mijn leven? Hoe doe je dat en mag dat?” Ze vindt het eng.

Vandaag is haar eerste sessie en ik stem af op wat ik kan doen. Dat afstemmen noem ik aan je hoofd voorbij gaan en dat doe je door een andere weg in te slaan dan de weg die je met je hoofd inslaat. Concentreer je bijvoorbeeld op een andere plek in je lijf dan je hoofd, zoals je rug en doe alsof je een vraag stelt aan iemand buiten je. Of, zoals in deze sessie, zet stoelen neer voor de andere kanten in jezelf, ga in die stoel zitten en laat je verrassen door wat je zegt, dat niet uit je hoofd komt.

‘Verhelderen’ krijg ik als ingeving en ik stel voor om met Voice Dialogue te werken. Met deze methode geef je je innerlijke stemmen (die in je hoofd door elkaar heen kletsen) ieder een stoel en praat je vanuit elke stem afzonderlijk. Dat geeft een overzicht van wat er in je hoofd speelt en helderheid in de koers die je kunt varen.

Nu weet ik waar mijn spagaat zit

Haar onderzoeksvraag is ‘hoe weet ik wat ik wil in mijn leven?’. We bepalen een stoel waarin zij als geheel zit (de regisseur) en vervolgens gaan we stoelen neerzetten voor wat er zich in haar hoofd afspeelt (de stemmen). De eerste stem is haar intuïtie en die stem is krachtig en helder. 'Je moet een boek schrijven, want dat is helend.' Vervolgens piept er een dun stemmetje doorheen van haar denken die zegt: ‘Het moet wel een vorm hebben en mensen aanspreken.’ ‘Oh nu is meteen helder waar mijn spagaat zit.’, zegt ze als de regisseur die haar stemmen overziet.

‘Heb je andere stemmen die je bij deze spagaat kunnen helpen?’ vraag ik. Haar stem die symbool staat voor haar voelen, zegt: ‘excitement is doen! Andere gevoelens mogen er zijn, maar daar hoef je niet op te handelen. Je kan begrip hebben voor anderen zonder te handelen.’ Haar moederlijke stem zegt dat ze haar plan kan delen met mensen om haar heen die geen oordeel over haar hebben.

Ze is blij met de helderheid, maakt een foto van hoe de stoelen van haar stemmen rond haar als regisseur staan. Tenslotte zet ze de stoelen in een ideale positie. Intuïtie als koers, voelen en moederlijke stem als hulp en de stem van haar denken gerust stellen door kleine stappen in de vorm te zetten. Opgelucht stapt ze naar buiten.

Photo by David Iskander on Unsplash


998