Eerherstel van jezelf


5

doorPriscilla Spee


Mag jij ongelukkig zijn?

En ben  je dan nog steeds oké voor jezelf? Of schaam je je en voelt het als een gebrek dat verholpen moet worden? Waarna je je wéér aanmeldt voor therapie, coaching of opleiding om eindelijk beter te worden? Omdat anderen dat graag willen (‘Het je zo gunnen’).  Waarmee juist de overtuiging in stand blijft dat jij NU NIET OKÉ bent. Precies zoals het is, gelukkig en ongelukkig, wel en geen geld hebben, presteren en niet presteren. Dat is mens zijn. Je bent altijd al oké geweest. En daarmee kan je werken, liefhebben, een verre reis maken, noem maar op.

Ga het bibbergebied in

Of stel je jouw verlangen uit omdat je hardnekkig vasthoudt aan  het idee dat je niet oké bent en eerst oké moet worden? Durf je het bibbergebied in te gaan door die gedachte in twijfel te trekken? Leiderschap terug te nemen over jouw leven? Misschien offer je onbewust je leven op om iets te dienen, loyaal te zijn aan iets of iemand door niet oké te zijn. Stoppen met denken dat je niet oké bent en werken aan rehabilitatie, eerherstel, van jezelf kan een spannend proces zijn. Je wereldbeeld omver gooien, omdat je werkt aan het fundament. Dit gaat niet over wie er schuld heeft, omdat we dingen meestal doen met de beste intenties. Onder de overtuiging dat we niet oké zijn, zit de pijn die gehoord en erkend wil worden. Het ware verhaal wat onder het niet oké zijn verborgen blijft.

De signalen van je lichaam verstaan

Het lichaam heeft het antwoord. Ga wandelen, in je eentje of met een vriend(in), leg op de vloer in je woonkamer neer waarmee je worstelt en voel  wat dat met je lichaam doet en durf in twijfel te trekken of jouw niet oké zijn waar is. Kom je er niet uit? Ik help jou om de signalen van je lichaam te verstaan.

Rust en energie die vrijkomt

Ouders met een suïcidaal kind kunnen onbewust uit onmacht hun kind het idee geven dat het niet oké is met zijn suïcidale neigingen. Jongeren ploeteren in hun studie omdat alle energie gaat naar doen alsof je oké bent, werknemers durven niet uit te spreken waar hun frustratie zit (‘Zal wel aan mij liggen’) en verliezen hun motivatie. Kan je je voorstellen hoeveel energie en rust er vrijkomt als je mag zijn wie je bent en daar eerlijk over durft te zijn? Dat je het wel weet in plaats van anderen adviezen te blijven vragen? Om te werken, te re-integreren, lief te hebben?

Dank aan de lieve vriendin die vertelde over haar proces van rehabilitatie. ‘Gevoelig ja,  maar niet verkeerd.’

Foto door Divya Agrawal op Unsplash.



5