Eerlijk zijn is beter dan aardig zijn.


557

doorPriscilla Spee


Ben je een opdrachtgever en op zoek naar een coach? Hierbij de vierde snelle en eenvoudige TIP voor een succesvol traject:

Eerlijk zijn is beter dan aardig zijn. Zakelijke relaties gaan vaak mis als we aardig proberen te zijn en daardoor sommige zaken niet zeggen. Totdat die groter worden en we de coach uit de weg gaan of niet meer vragen. Herkenbaar? Gemiste kans! Eerlijkheid is confronterend, maar wordt uiteindelijk altijd gewaardeerd. Nodig je coach ook uit om eerlijk te zijn tegen jou! Daar worden jij en je organisatie beter van.

Wat kan eerlijk zijn je opleveren? Eerlijk zijn is een investering in de relatie. Je toont daarmee aan dat je de ander belangrijk genoeg vindt om je nek uit te steken en de confrontatie aan te gaan. En dat is dapper! Zeg wat er op je hart ligt zonder de ander te beschuldigen. Houd het bij de feiten, vraag of de coach deze herkent en vraag of dit gevolg ook zijn bedoeling was. Dat geeft een open gesprek. Houd er rekening mee dat de ander in het begin kan tegenspartelen. Geconfronteerd worden raakt bij iedereen aan de angst niet goed genoeg te zijn. En wat je zegt is (in ieder geval in jouw ogen!)pittig. Als het heel gemakkelijk was, had je het namelijk meteen al gezegd. Laat de ander even slikken en zeggen wat hij te zeggen heeft (ook al voelt dat als niet terecht). Als de ander dingen zegt zoals “hoe gaan we” of “hoe kan ik ervoor zorgen dat..”of andere woorden die gaan over samen een nieuwe weg inslaan, kan je aangeven waar jij aan dacht en samen brainstormen over hoe nu verder te gaan. Jouw investering geeft de ander het gevoel dat hij voor jou belangrijk is en daarom wil de coach ook zijn beste beentje voorzetten! Dat is winst. Daarnaast is dit een goede oefening in confrontaties aangaan waar je ook met anderen profijt van zult hebben.

Wat kan eerlijkheid de organisatie opleveren? Elk mens en elke organisatie heeft zijn eigen blinde vlekken. Mensen die heel dichtbij je staan of van je afhankelijk zijn, durven niet snel eerlijk te zijn. Bang als ze zijn voor de reactie erop. Dat houdt de ontwikkeling van jou en van de organisatie tegen. Een coach heeft als buitenstaander en door zijn ervaring bij andere organisaties een onafhankelijke en frisse kijk op de zaken. Daar kan je van profiteren en het kost niets!

Wat riskeer je als je niet eerlijk bent? In eerste instantie lijkt er niets aan de hand. Gemakkelijk en gezellig. Het begint te wringen als de coach jou belt of schrijft. Als je de coach tegenkomt. Als je leidinggevende vraagt wat je ermee gedaan hebt. Het geeft onrust en leidt je af van zaken waar je mee bezig wilt zijn. Het netwerk is altijd kleiner dan je denkt. Klagen over een ander reflecteert op jezelf. Neem het risico niet dat je jouw of het imago van het bedrijf verzwakt door de confrontatie uit de weg te gaan. De eerste keer is spannend. Oefening baart kunst!

Ik hoor graag jouw ervaring hiermee! Elke situatie is in de details uniek. Vraag me gerust om mee te denken.


557