Hoe blijf je ontspannen én jezelf in een sollicitatiegesprek?


465

doorPriscilla Spee


Wat kan je in deze tijd doen? Misschien kan je je alvast voorbereiden op een sollicitatiegesprek dat nog gaat komen. Want hoe blijf je ontspannen én jezelf in een sollicitatiegesprek? Dat is één van de uitdagingen waar ik professionals in hun loopbaan mee help. Hieronder het verhaal van een coachee, die ervoer hoe alle kritische stemmen in zijn hoofd het beste met hem voor hebben.

Vandaag komt een grote en gemoedelijke man, die ik begeleid in zijn loopbaan, met de vraag of we zijn komende sollicitatiegesprek kunnen voorbereiden. Hij wil zijn intuïtie gebruiken in het sollicitatiegesprek en zijn performance aanscherpen.  Hij is zenuwachtig voor het gesprek, want hij vermoedt dat ze hem uit zijn comfortzone willen halen. Hoe kan hij zich daarop voorbereiden? In zijn hoofd bedenkt hij allerlei scenario’s maar hij komt er niet uit.

Het antwoord uit jezelf laten komen
Ik stel voor om het antwoord uit hemzelf te laten komen. Daarvoor gebruiken we de methode ‘Voice Dialogue’. Met mijn hulp gaat hij een dialoog aan met elk van de verschillende stemmen in zijn hoofd die nu door elkaar heen praten en een warboel geven. Stemmen zoals ‘ik vind dit veel te eng’, ‘hup aan de slag’, ‘dat kan morgen ook nog’ en ‘ik weet het niet’.

Als eerste formuleert hij een onderzoeksvraag: ‘Hoe kan ik mijn intuïtie toelaten en daar naar handelen?’. Vervolgens zetten we een stoel in de ruimte waar hij, als regisseur van alle stemmen in hem, telkens naar terug kan keren. Zo leert hij om de regie over zijn stemmen te krijgen en effectief te zijn. Tenslotte gaan we in gesprek met de stemmen die van zich laten horen.

De stem heeft het beste met je voor
‘Welke stem komt als eerste in je op?’ vraag ik als hij in de regisseursstoel zit. ‘Ik weet het niet’, zegt hij. Dat is de eerste stem waarmee we een dialoog gaan houden. Hij gaat in een aparte stoel zitten en praat vanuit die kant van hem. Het blijkt dat dit een kant is die het heel goed met hem voorheeft! Deze kant dwingt hem om keuzes te maken. Hij kijkt verbaasd op, terwijl hij dit zegt.

Dat klinkt tegenstrijdig, want hoe kan een stem die het niet weet helpen om keuzes te maken? Ik word nieuwsgierig en vraag erop door: ‘Wat is de wijsheid van deze stem?’ Keuzes maken met iets anders dan zijn hoofd, daar attendeert deze stem op. Dat doet deze stem door erop te hameren dat hij het niet weet (met zijn hoofd). Ook blokkeert die herhaling van ‘ik weet het niet’ zijn rationele denkvermogen. Dan moet hij wel op een andere manier keuzes maken, bijvoorbeeld vanuit zijn intuïtie!

Vanuit zijn intuïtie kan hij op zijn gemak zijn met ‘het niet weten’ en wachten tot er een ingeving als antwoord komt. Net zoals wanneer je iemands naam vergeten bent en deze bij het tandenpoetsen boven komt. In het sollicitatiegesprek kan hij zeggen ’dat weet ik niet en daar kom ik later op terug’ en dan wachten en erop vertrouwen dat het antwoord komt als hij ontspant. Zo kan hij omgaan met onverwachte vragen.

De woorden in je hoofd hebben nut
Zo heeft hij nog drie andere stemmen die iets te zeggen en te betekenen hebben, zeker in het sollicitatiegesprek. Opgelucht en lachend stapt hij de deur uit met meer vertrouwen in het sollicitatiegesprek en bovenal in zichzelf. Al die woorden in zijn hoofd hebben hun nut, hebben het beste met hem voor en kunnen hem verder helpen.

Met welke stem lig jij overhoop?

Wil jij weten hoe je jouw stem vóór je kan laten werken?
Laten we het samen onderzoeken! Je bent welkom.

De blogs die ik schrijf zijn waargebeurd en coachees geven toestemming voor plaatsing.
Foto door JOSHUA COLEMAN op Unsplash




465