Hoe word ik een man?


716

doorPriscilla Spee


Een lange man en ik beginnen in stilte, allebei zittend op een meditatiekussen. Als we daarna in gesprek komen, is het snel helder, dat vandaag de laatste sessie is van onze reeks. Hier zit een andere man dan aan het begin van zijn coachingstraject. Nu is hij een mannelijke man, brede schouders, rechtop, duidelijk in zijn woorden, een man uit een stuk. Heel anders dan de wat slungelige en introverte man die in het begin bij mij was.


Hij kwam binnen met de vraag hoe hij meer kon verbinden in de communicatie met de ander en het viel me op, dat hij vaak afwachtte en naar mij keek wat we gingen doen. Daardoor nam ik telkens het voortouw. Ont-man ik hem daarmee vroeg ik me af? Ik stelde voor dat we een oefening doen waarbij we op elkaar af lopen en hij de leiding heeft en het kon doen zoals een man dat doet. Ik liep de ruimte uit en vertelde dat ik zo terug zou komen.


Hoekiger, rechtop en rustiger


Toen ik weer binnen kwam, zag ik meteen de verandering. Hij was hoekiger, stond meer rechtop en was rustiger. Dat maakte mij ook rustiger en open om te volgen wat er zou komen. Verolgens hebben we in volgende sessies met variaties op deze oefening het effect verkend als ik me voor hem openstelde en hem volgde, als ik het voortouw nam en als ik mijn eigen gang ging en hoe hij daarop reageerde. We bespraken telkens tot in de details wat het effect was op hem en op mij en wat hij kon doen om het voor hem gewenste gevoel en effect te krijgen. Vervolgens herhaalden we in de sessie de oefening, zodat hij kon ervaren wat werkt en hiermee buiten de sessie verder kon oefenen.


Hierdoor veranderde hij stapsgewijs naar reageren vanuit zijn mannelijke impuls van duidelijk zijn en intiatief nemen, in plaats van pleasen, het niet meer leuk vinden en afhaken. Dit met elkaar oefenen heeft hem veel gebracht. Waar hij eerst altijd aan het scannen was hoe de ander zou reageren, gaat hij nu voor rust, natuur, een man uit een stuk zijn en niet piepen, maar gaan.


Ontspanning, respect en waardering


In de laatste sessie doen we een evaluatie met papieren op de grond. Hij concludeert dat het belanrijkste resultaat is, dat hij Man mag zijn en dat hij bewust is van zijn effect op en interactie met vrouwen. Bij mij heeft hij geleerd hoe hij man kan zijn tegenover vrouwen en hoe dat ontspanning, respect en waardering oplevert.


Zijn mannelijkheid gaat hij verder omarmen onder begeleiding van een stoere man die zweethutten bouwt. Waar hij eerder begeleider in een massagecursus wilde zijn, gaat hij nu buiten fikkie stoken. Dat past beter bij hem, want dan hoeft hij minder af te stemmen op de behoeftes van de ander. We moeten allebei lachen om deze verandering. Hij zal zijn gevoelige kant niet verliezen, maar de volgorde klopt. Eerst man zijn en daarna meeveren.


Na afloop van de sessie zwaai ik hem uit bij de voordeur. Trots zie ik hoe ontspannen en zelfbewust hij loopt. 


Photo by Jonas Kakaroto on Unsplash
716