‘Ik ga vooruit en laat me niet langer tegenhouden door mijn innerlijke criticus’


42

doorPriscilla Spee


Wil je met volle energie en inzet leven, op je eigen manier? Luisteren naar je lichaam en met je hoofd begrijpen wat je met die signalen kunt doen? Dat kan! Lees hieronder het verhaal van een deelnemer aan een trainingsdag Coachen met Bewegen.

Luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft
‘Het was bijzonder om onder de bezielende leiding van Priscilla Spee een hele dag te luisteren naar wat je eigen lichaam je nu te vertellen heeft! Dit was niet alleen bijzonder, maar ook apart. Wanneer krijg je nu die kans? Of misschien beter gezegd, ‘Neem je nu die kans’?! We hebben ons lichaam altijd bij ons en toch negeren we vaak wat ze ons vertelt. Waarom?

‘Ja maar ik heb geen tijd…’
Wanneer ik voor mezelf spreek denk ik dat ik geen tijd heb. Ik moet door… Door met mijn taak. En daarna de volgende en de volgende… Ik moet denken aan het lied van Herman van Veen, we moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer dóórgaan! Vanwaar die haast en die verpletterende druk?

We doen het onszelf aan. Het is veel fijner om vanuit de rust te werken dan vanuit gehaastheid. En eerlijk gezegd voel ik mij best vaak ‘gehaast’. Nog even dit, nog even dat! Zelfs wanneer ik naar de Ah tegenover ons huis loop, doe ik snel. Ik ben er klaar mee. En mijn lichaam blijkbaar ook. Want dat heeft ze mij héél erg duidelijk gemaakt. Ik stond letterlijk voorover gebogen van de pijn.

‘Doe ik het wel goed?’
Ik wil graag gezien worden, maar pas mij ook gemakkelijk aan. Doe ik het wel goed? Bewegen op de muziek, klopt mijn ritme wel met het ritme van de muziek? Ziet het er wel goed uit? En zo was ik gedurende deze dag (onbewust) heel erg bezig in mijn hoofd om het er van de buitenkant allemaal goed en mooi uit te laten zien. En van binnen was ik niet aan het genieten van de heerlijke muziek die Priscilla had opgezet.

Wat was ik jaloers op de man die zelfverzekerd door de zaal danste, en dan weer tegendraads iets heel anders deed wat totaal niet paste bij het ritme. Het boeide hem niet (zo leek het). Misschien was dit zo, of helemaal niet, het feit dat ik zelfs daarmee bezig was, zegt al genoeg. Ik ben in mijn werk veel bezig met anderen, dat gaat mij heel gemakkelijk af. Als dochter van een ondernemer is mij dit met de paplepel ingegoten. De klant is koning! Waarom gun ik mijzelf de aandacht niet die ik voor vandaag had bedacht om aan mezelf te geven? Een hele dag bezig met dans en muziek… Ik had er echt zó naar uitgekeken en verlangd.

‘Ik wil wel maar ik houd mezelf tegen’
En toen… Toen was daar een andere vrouw. Bij haar lukte het dansen ook niet zo goed. Het zag er ook niet zo mooi uit. Ze wilde wel, maar het leek alsof ze werd tegengehouden.

De uitnodiging van Priscilla om juist met haar te gaan dansen, en haar te volgen, vond ik dan ook best spannend. 6 paar ogen keken ons vanaf de zijlijn (liefdevol) aan. De sfeer was goed en veilig. Ik gaf me eraan over. Ik zag niet meer wie er wel of niet keek. En de vrouw -die vlakbij mij danste- merkte ik ook niet eens meer op. Ik was in mezelf. Ik hoorde de muziek. Voelde dat het goed was, ook al klopte mijn ritme misschien niet. Ik wilde vooruit! Mezelf zijn en mij niet laten tegenhouden door wat mijn innerlijke criticus te vertellen had. Ik was gestopt met luisteren naar die stem. De tranen stroomden mij over de wangen. Het was een gevecht. Een gevecht wat innerlijk werd gevoerd, maar wat zo bevrijdend was. Ik ga mij niet langer aanpassen aan wat mijn omgeving van mij vraagt. Ik voel wat nodig is en hier wil ik meer naar luisteren.

‘Er is meer balans gekomen tussen mijn hoofd en mijn hart’
Het is mijn persoonlijke thema, hoofd en hart. Altijd al geweest. Mijn hoofd en mijn lijf. Hoe breng ik ze bij elkaar? Ik voel dat na vandaag door alle oefeningen, mijn reflectie erop en de uitdagingen en spiegel die Priscilla mij gaf, er meer balans is gekomen. En met dit thema ga ik de wereld weer in. Wat we voortdurend onder druk zetten, gaat uiteindelijk barsten.

’Houd het ene vast en laat het andere niet los’ – Prediker
Lichaam en geest, ze horen echt bij elkaar.  

Merci Priscilla voor het cadeau wat je mij hebt gegeven.

Met vallen en opstaan ga ik staan en opvallen, maar wel op míj?n eigen manier.’    
 
GJ Teamcoach en Trainer

Coachen met bewegen combineert het beste van twee werelden. Het in je lijf komen van bewegen en jezelf begrijpen en je doelen bereiken van coaching. Wil je weten wat jouw lichaam vertelt en daarmee jouw leven leren leiden? Bel me op 06-42294259 of mail priscilla@speecoaching-training.nl


Foto door Fuu J op Unsplash.meer


 42