'Ik kan niet alle ballen omhoog houden'


317

doorPriscilla Spee


Herken je dat je je een slag in de rondte werkt en toch steeds meer werk erbij lijkt te komen? Hoe zorg je dat je dan niet overspannen thuis komt te zitten? Deze blog gaat over hoe je weer de regisseur kunt worden over je eigen leven.  

Een vrolijke en energieke vrouw komt bij mij, omdat ze een baan heeft waarin ze continu ziet wat ze kan verbeteren en daar gaat ze vervolgens actief mee aan de slag. Dat vindt ze leuk, maar tegelijk merkt ze dat er veel werk op haar af blijft komen en dat ze niet alle ballen omhoog kan houden. Dat overkomt haar in elke baan die ze heeft gehad en zo kan het niet langer. ‘Hoe blijf ik de regisseur over mijn leven?’, vraagt ze.

Telkens overspoeld worden
Haar vraag: ‘hoe blijf ik regisseur over mijn leven?’, onderzoeken we door te kijken wat er in haar gebeurt, waardoor ze telkens overspoeld wordt. Met de methode ‘Voice Dialogue’ gaan we een dialoog aan met haar innerlijke stemmen. Als eerste zetten we een stoel neer waarin ze zit als regisseur over alle stemmen in zichzelf. Vervolgens plaatsen we telkens een stoel erbij waarin ze gaat zitten als ze lijkt te spreken vanuit een ander deel van zichzelf .

‘Wat komt er in je op als je denkt aan het ‘alle ballen in de lucht houden’?, vraag ik haar. Haar actiekant praat als eerste. Ik vraag haar om de stoel neer te zetten die daarbij hoort en die zet ze dicht bij zichzelf als regisseur neer. Ze gaat in de actiestoel zitten en kijkt me vastberaden aan. ‘Je moet geen muurbloem zijn’ en ‘actie maakt je zichtbaar’, zegt ze. Deze kant knokt voor haar zichtbaarheid en trekt zoveel mogelijk taken naar zich toe. Zo heeft ze als klein meisje in een groot gezin overleefd. Niet zichtbaar zijn was levensbedreigend.

Pleasen
Als ik doorvraag over haar jeugd komt een volgende kant naar voren: de please-kant. ‘Door iets voor een ander te doen, word je gewaardeerd’ , zegt ze en terwijl de please-kant dit zegt lijkt ze wat te krimpen en dat kleine kwetsbare meisje te worden. Even lijken we terug te zijn in de tijd.

Vanuit die kwetsbaarheid komt een andere kant naar voren, haar praktische gevoelskant, die ze als volwassene heeft ontwikkeld. Die roept vanuit een afstand naar de regisseur: ‘Stop met het plichtmatige en doe het vanuit je hart. Maak ruimte voor je zachte en tedere kant.’ We knikken allebei instemmend.

Zacht en teder
Haar zachte en tedere kant is blij om gehoord te worden. Ze wordt zo vaak over het hoofd gezien door de regisseur. Sporten, een boek lezen en wandelen maken haar gelukkig en dan wordt ze zacht en ontspannen. Haar gezicht ontspant terwijl ze dit vertelt.

Na het afronden van de oefening spreken we samen na. Deze sessie heeft haar het inzicht gegeven over de actie- en please-kant die haar in haar jeugd zo geholpen hebben. Deze ‘redders’ zorgen er nu alleen voor dat ze overspoeld wordt en houden haar klein, omdat  de actie- en pleasekant al het werk naar haar toe trekken en deze kanten niet durven te delegeren, uit angst dat ze dan niet zichtbaar is.

Senior zijn op je werk èn genieten
Ze gaat oefenen met bij haar standpunt blijven in gesprekken met haar leidinggevende, haar functie inrichten zoals het fijn is voor haar, eenvoudige taken delegeren en zo als senior gewaardeerd worden en een collega vragen om haar hierbij te steunen. Ook privé gaat ze oefenen: met haar gezin gaat ze vaste momenten plannen om te genieten en te ontspannen. Met de inzichten en acties die ze bij mij krijgt en de steun van collega’s en van haar gezin, gaat ze stappen zetten. Om niet meer alleen te staan, op haar werk als senior gewaardeerd te worden en tegelijk meer te ontspannen en genieten.

Opgelucht lachend en pratend stapt ze de kamer uit.

Herken je het alle ballen omhoog houden en wil je hier hulp bij? Bel me op 06-42294259 of mail naar priscilla@speecoaching-training.nl. Ik voer live coachingsgesprekken op anderhalve meter afstand.317