Kunnen mensen jou moeilijk plaatsen?


17

doorPriscilla Spee


Kunnen mensen jou moeilijk plaatsen? Vind je het lastig om je draai te vinden in je loopbaan en een baan te vinden die ècht bij jou past? Grote kans dat je veelzijdig bent. Dan pas je niet in 1 hokje en in 1 passie of talent. Wat dan?

Rode draad vinden

Wat helpt is de rode draad benoemen in wat je hebt gedaan. Ter geruststelling; die is altijd te vinden. Misschien was je kok, onderwijzer, bedrijfsleider in de horeca, gezondheidsadviseur en tuinier. Dat lijkt een verzameling losse beroepen en voor je het weet zeggen mensen dat jij niet weet wat je wilt en dat het hoog tijd wordt dat je daarachter komt. Om somber van te worden.

Maar als je kijkt wat die beroepen gemeenschappelijk hebben, kom je er misschien achter dat je altijd bezig was om complexe informatie op een innovatieve manier aan anderen duidelijk te maken. Vervolgens kan je groepjes maken van jouw opleidingen, beroepen, overige kennis en ervaring en deze opsommen. Bij de ene groep ligt misschien de nadruk op de complexe informatie, bij de andere groep op het innovatieve en bij de derde groep op het contact met mensen. Laat in jouw overvloed aan kennis en ervaring, die kennis en ervaring weg waar je niet blij van wordt. Daar wil je niet voor gevraagd worden. Less is more. Een overzicht met een opsomming van drie is voor mensen behapbaar en dan kunnen ze je beter plaatsen.

Worstelen met advertenties voor banen

Als je veelzijdig bent, worstel je waarschijnlijk ook met advertenties voor banen. Want dan heb je vaak het gevoel dat je jezelf in een nauw jasje moet wurmen om in de criteria te passen. Mijn tip is om het kijken naar advertenties los te laten. Ga uit van jezelf! Vertel aan zoveel mogelijk mensen (netwerken noemen ze dat) over het overzicht dat je hebt gemaakt, zet het op je social media en deel jouw overzicht op 1 A4 (een resumé) uit. Dan wacht je af wie erop reageert en of het je aanspreekt. Kan je vervolgens met al jouw enthousiasme (je doet wat je leuk vindt) in gesprek gaan.

De rode draad vinden, groeperen en opsommen kan je vaak niet in je eentje. Een vriend(in)  met een goed oog voor patronen en een creatieve geest (beetje out of the box denken want je maakt geen standaard CV , profiel etcetera) kan hierbij behulpzaam zijn. Testen kunnen ook helpen want dan kan je groepjes maken van je talenten en daaronder je kennis en ervaring groeperen en opsommen.

Klinkt te simpel om waar te zijn?! Goede hulp, vertrouwen en geduld zijn hierin het sleutelwoord.

Wil je meer weten of kom je er zelf niet uit? Bel, app of mail me gerust. 06-42294259 priscilla@speecoaching-training.nl

Foto van een duizendpoot door James Wainscoat op Unsplash.



17