Vertrouw op je gevoel


559

doorPriscilla Spee


Ben je een opdrachtgever en op zoek naar een coach? Hierbij de eerste snelle en eenvoudige TIP voor een succesvol traject:

Vertrouw op je gevoel bij het aanraden van een coach aan een medewerker. Onbewust (gevoelsmatig, intuïtief) weet je prima wat een medewerker nodig heeft. Je onbewuste is alles wat je opgeslagen hebt aan kennis en ervaring, maar wat niet in je werkgeheugen zit (parate kennis). Op de harde schijf van jouw geheugen heb je wel alles genoteerd en dat komt van pas bij keuzes maken.

Wat is het voordeel van het maken van keuzes op je gevoel? Tijdswinst en een beter humeur! In onze maatschappij wordt ratio erg gewaardeerd en kinderen leren al jong om hun gevoel te beschermen door het opzij te zetten en zoveel mogelijk vanuit hun verstand te handelen. Als volwassene denkt ons systeem nog steeds dat hij ons moet beschermen tegen het handelen vanuit ons gevoel en gaan we door op ons verstand. Het negeren van ons gevoel, innerlijk weten of intuïtie kan bij keuzes uitmonden in piekeren over allerlei argumenten, aarzelen, uitstellen en daarmee tijdverlies. Of (lukraak) de knoop doorhakken, het voor jezelf goedpraten en achteraf spijt hebben. Herkenbaar? Ook als het niet herkenbaar is, probeer het eens uit en merk het verschil in tijd en humeur!

Wat kan je gebeuren als je niet op je gevoel vertrouwt? Ooit in de liefde alleen op je verstand vertrouwd? En werd je daar gelukkig van? Voor het aanraden van een coach voor je medewerker geldt hetzelfde. Eerst je gevoel en als tweede je verstand raadplegen. Vragen die bij je verstand raadplegen passen zijn: Als ik deze keuze maak, wat zijn daarvan de praktische consequenties? Past dat bij de situatie van deze medewerker en het budget? Kan ik dat passend maken?

Ik ben benieuwd naar je mening en ervaringen!
Heb je als opdrachtgever behoefte aan tips over andere situaties? Ik hoor je vragen graag en denk met je mee. 

Foto: Bernard Hermant on Unsplash559