Vrouwelijk leiderschap tot bloei laten komen


713

doorAnne van den Berg


“Wat zou het gaaf zijn als je...” Met deze woorden nodig ik je uit om buiten je denkkader te treden en meer te doen dan je durft te dromen!

Een jonge vrouw die vastgelopen is als teamleider komt met de vraag: “Wat wil ik en waar krijg ik energie van?” We ontdekken waar werk dat bij haar past aan moet voldoen en met die checkpunten vindt ze een baan die helemaal hiermee matcht. Klaar zou je zeggen?

Er is meer en daarmee ga ik aan haar vraag voorbij en rek ik haar grenzen op.

Uit een analyse van haar successen blijkt hoe ze met charme, meedenken, belonen en successen vieren, het voor elkaar krijgt dat mensen snel voor haar in beweging komen. Vrouwelijk leiderschap noem ik dat en wat zou het gaaf zijn als we dat volledig tot bloei laten komen! Om haar te laten stralen en haar omgeving te inspireren.

Ik nodig haar uit om haar gevoeligheid tot bloei te laten komen. Van terugtrek momentjes nodig hebben naar je onderbuikgevoel serieus nemen, al voordat je het kan verwoorden. Van bescheiden zijn naar je gevoel als koers nemen en daarin standvastig zijn met behoud van de relatie. Zonder in de voor haar agressieve mannelijke kant terecht te komen, omdat die haar uitput. Geen tijd verspillen en haarscherp en effectief zijn. “Voor mijn gevoel is het nog niet klaar en zullen we hier een volgend gesprek over plannen?” Terwijl je nog geen idee hebt waar dat gesprek over zal gaan. Uit de control freak stappen (die uitput) door mee te bewegen en het aan anderen over te laten, terwijl jij elders je houvast zoekt. Bijvoorbeeld meer gesprekken plannen met je teamleden om te praten over hoe het gaat wat jij gedelegeerd hebt, zonder in te willen grijpen. “Zo krijg ik rust in mijn hoofd en kan ik weer helder denken”, zegt ze.

Samen zijn we uitgekomen op een plek die we vooraf niet hadden voorzien.

Foto CC BY 2.0 Robbie Sproule “Splash”.


713