De wisselwerking tussen jou en mij


790

doorPriscilla Spee


Belichten wat onder de wisselwerking tussen jou en je omgeving ligt, is mijn vak. Je hebt een verlangen en hoe realiseer je dat of je moet beter functioneren en dat overvalt je. Wisselwerking is: wat doe je,  zeg je en hoe reageert de ander. We zijn ons vaak niet bewust van wisselwerking, omdat wij (en de omgeving!) er middenin zitten: "Zo ben ik”, “Zo is hij”.

Een voorbeeld hiervan is mijn coachee. Hij is een bijzonder slimme engineer en hij functioneert inhoudelijk prima. Zijn leidinggevende vindt echter dat hij zijn social skills moet verbeteren. Daar begrijpt mijn coachee in eerste instantie niets van. Hij doet zijn werk toch goed? Na een aarzeling besluit hij toch in het coachingstraject te stappen.

Samen nemen we situaties uit zijn werk door en help ik hem om te begrijpen wat er gebeurt in de wisselwerking tussen hem en anderen en wat hij kan doen om een andere wisselwerking te krijgen. Hij merkt in zijn werk het positieve effect en staat daardoor vol open voor ontwikkeling. In de tussenevaluatie met de teamleider erbij, benoemt deze de successen van mijn coachee. Ik neem in de wisselwerking bij dit gesprek waar, met welke onderwerpen we verder gaan. De teamleider noemt namelijk een aantal keren “investeren in de relatie”. Als ik dit verbind met wat ik noem als vervolgacties, zie ik het gezicht van de leidinggevende oplichten en de engineer knikken. Dit wordt de rode draad en ik geef voorbeelden van hoe ik de engineer met de teamleider zie spreken en welk gevoel dat oproept: lengte van zinnen, tegenvraag stellen, compliment geven en horen wat een goede timing is voor je inbreng. De engineer wil graag leren en de teamleider is verrast dat de engineer zoveel bereikt en wil hem ondersteunen. Door de wisselwerking met concrete voorbeelden te benoemen, wordt een groot onderwerp tastbaar.
790