De wisselwerking tussen jou en mij


162

door Priscilla Spee


Belichten wat onder wisselwerking tussen jou en je omgeving ligt, is mijn vak. Je hebt een verlangen en hoe realiseer je dat of je moet beter functioneren en dat overvalt je. Wisselwerking: wat doe je,  zeg je en hoe reageert de ander. We zijn ons vaak niet bewust van wisselwerking, omdat wij (en de omgeving!) er middenin zitten: "Zo ben ik”, “Zo is hij”. Een engineer functioneert inhoudelijk prima en moet social skills verbeteren. Daar had hij geen bewustzijn op en na een aarzeling staat hij vol open voor ontwikkeling. In de tussenevaluatie met de teamleider erbij, benoemt deze de successen. Ik neem in de wisselwerking waar, met welke onderwerpen we verder gaan. De teamleider noemt een aantal keren “investeren in de relatie”. Als ik dit verbind met wat ik noem, zie ik zijn gezicht oplichten en de engineer knikken. Dit wordt de rode draad en ik geef voorbeelden van hoe ik de engineer met de teamleider zie spreken en welk gevoel dat oproept: lengte van zinnen, tegenvraag stellen, compliment geven, horen wat een goede timing is voor je inbreng. De engineer wil graag leren en de teamleider is verrast dat de engineer zoveel bereikt en wil hem ondersteunen. Door wisselwerking te benoemen, wordt een groot onderwerp concreet.
162