
Zie jij jouw hoogbegaafde medewerker worstelen?
1
doorPriscilla Spee
Herken je de frustratie van een hoogbegaafde medewerker zien worstelen en niet weten hoe je dat kan verhelpen? Hieronder een aanpak in 5 stappen.
1. Geef aandacht en wees eerlijk
De medewerker is waarschijnlijk net zo gefrustreerd als jij. Hoogbegaafde medewerkers willen graag van betekenis zijn en bij de groep horen. Vertellen dat jij de worsteling ziet, maakt dat jouw medewerker zich gezien en erkend voelt. Jouw eerlijkheid geeft verbinding en maakt jou veilig en betrouwbaar voor je medewerker.
2. Eerst erkennen, dan pas oplossen
De erkenning is belangrijker dan de oplossing! De ergste pijn is niet de pijn zelf, maar niet erkend worden in de pijn.
3. Waardeer de talenten
Hoogbegaafde medewerkers hebben van alles bedacht en geprobeerd en het werkt niet. Naast de erkenning van de frustratie en onzekerheid, kan je waardering geven voor het doorzettingsvermogen en de inzet in het proberen een oplossing te vinden. Ook helpt het om concreet talenten van de medewerker te benoemen waarmee deze een waardevolle bijdrage aan het team kan geven.
Hulp nodig? Ik zet als coach de KernTalenten analyse in. Die is op detail niveau uitgewerkt, niet te beïnvloeden en geeft ook de wisselwerking tussen talenten en de valkuilen aan. Een helder rapport dat ik als coach samen met de leidinggevende en medewerker bespreek. Om te kijken welke werkzaamheden het beste passen en de meeste energie geven en hoe struikelblokken vermeden of anders aangepakt kunnen worden.
4. Geef hulp bij social skills
Hoogbegaafde medewerkers hebben een brein als een Ferrari, maar lopen vaak vast in het contact met anderen. Met hun slimme brein zien ze oplossingen die anderen nog niet zien of zien ze problemen op de lange termijn die voor anderen nog onzichtbaar zijn. E = K x A. Effectiviteit is Kwaliteit maal Acceptatie. De kwaliteit kan een tien zijn, maar als er geen acceptatie door de ander is, is het effect nul.
Hulp nodig? Een social skills traject bij mij start met een driegesprek met leidinggevende, medewerker en mij. Belangrijk is dat jullie allebei hetzelfde beeld hebben van de huidige situatie en de ideale situatie. Daarna werken de medewerker en ik met die concrete situatie in vijf sessies aan de social skills. in en evaluatie driegesprek bekijken we wat er veranderd is, vieren we successen en bekijken we hoe dit geborgd en vervolgd kan worden. Na 3, 6 en 9 maanden heb ik contact met leidinggevende en medewerker om te checken of alles nog naar wens loopt.
5. Ondersteun omgaan met gevoelens en zorg voor een buddy
Met een brein als een Ferrari is de medewerker vaak minder getraind in het omgaan met gevoelens. Herkennen van gevoelens van ongemak bij jezelf en bij de ander en weten hoe je daarmee omgaat, kan rust geven aan je medewerker.
Hulp nodig? In een traject bij mij help ik de medewerker om gevoelens te ervaren en daarin aanwezig te blijven in plaats van te vluchten in afleiding van bezig zijn of rationaliseren. Wat is de situatie los van oordelen en gedachten, wat zegt je gevoel/intuïtie/lichaam en welke actie kan je dan ondernemen. Zie boven voor de structuur van het traject. Een buddy op het werk helpt om het geleerde te implementeren. Dat kan een gelijkgestemde zijn of juist een medewerker die op het gebied van gevoel goed ontwikkeld is en een ander daar graag in mee neemt.
Wil je hulp voor jouw medewerker? Bel of app op 06-42294259 of mail priscilla@speecoaching-training.nl
Foto door Sven Vahaja op Unsplash.
1