Hoe kan je jouw gevoel laten spreken?


369

doorPriscilla Spee


Hoe kan je jouw gevoel laten spreken?

Vraag je je wel eens af of je wel goed gebruik maakt van je gevoel? Je verstand zegt misschien dat alles goed gaat, maar je gevoel vertelt iets anders. Herken je dat? Vraag je je af hoe je meer naar je gevoel kan luisteren en dat een stem kan geven? Waarnemen wat er in je lichaam gebeurt en dat uitspreken, helpt daarbij en daar gaat deze blog over.

Een vitale en wel bespraakte coach vertelt in het intakegesprek dat  zijn resultaten prima zijn en dat hij eigenlijk niet weet wat hij zou kunnen verbeteren. Hij beseft wel dat hij vaak vanuit zijn hoofd werkt en dat zijn hoog sensitiviteit eronder zit. ‘Maak ik wel goed gebruik van mijn gevoel?’ zegt hij met een lichte frons op zijn voorhoofd.

Signalen die verloren gaan

Ik vertel hem dat we als mens allemaal kunnen denken, intuïtie hebben, voelen en waarnemen. We hebben alleen geleerd om ons denken voorop te zetten en andere signalen die we krijgen door het poortje van weten en begrijpen te persen. Daarmee gaat veel informatie verloren. ‘In onze sessies gaan we oefeningen doen waar je hoofd niets van begrijpt. Dat gaat je ruimte geven voor voelen en de lichamelijke signalen die daarmee verbonden zijn’, zeg ik.

In de tweede sessie stel ik voor om in twee stoelen tegenover elkaar te gaan zitten en niet te praten. Vervolgens vraag ik hem om waar te nemen wat er in zijn lichaam gebeurt. Hij beweegt zijn schouders, draait zijn hoofd, wriemelt met zijn vingers. Als ik de oefening stop, vraag ik hem wat hij heeft waargenomen in zijn lichaam.

Ik kan dit niet!

‘Ik kan dit niet!’ zegt hij. ‘Ik wil resultaat halen, maar ik weet niet wat ik moet doen. Ik probeerde de kramp uit mijn schouders te halen maar daar was ik veel te gespannen voor!’ Hij kijkt geërgerd Ik vertel hem dat hij uitstekend aan het voelen en waarnemen was. Zijn hoofd begrijpt alleen niet wat hij hiermee kan doen.

We zijn vaak niet gewend om toe te laten wat we voelen in ons lichaam en dat ook nog uit te spreken. We hebben een oordeel over wat we voelen en spreken alleen uit wat we denken dat oké is. Daarmee willen we controle houden over de situatie. Deze coach heeft heel goed gevoeld, dat zijn schouders en nek gespannen zijn. Alleen wilde hij een ander resultaat behalen. Daardoor keek hij erover heen dat hij er allang was. Het gaat om het accepteren van wat er is en om daarmee te werken.

Werken met wat er is

Als we uitspreken wat er in ons lijf gebeurt, kan er een heel ander gesprek op gang komen, waarin je ingangen krijgt die je met je hoofd niet ziet. Stel dat je heel enthousiast vertelt over je baan en ik krijg kippenvel. Dat kan ik met mijn hoofd weg wuiven, omdat je enthousiast vertelt. Als ik inbreng dat ik kippenvel krijg, kan dat jou aan het denken zetten. Misschien is er iets wat jou ook kippenvel geeft? Iets vervelends wat je weg geduwd had of iets wat je nog niet verteld hebt?

Mijn klanten vinden dat te eng

‘Vertel je in de sessies met je klanten wat je in jezelf waarneemt?’, vraag ik hem. Hij zegt dat hij dat deed toen hij zijn coachopleiding net afgerond had, maar dat hij dat weinig toepast, omdat hij bang is dat zijn klanten dat te spannend vinden. Ik glimlach omdat ik dankbaar ben voor zijn openhartigheid. Hij kan bij mij prima waarnemen, voelen en dat uitspreken, maar deze overtuiging houdt hem tegen om dat in zijn werk te benutten.

‘Waarom zouden jouw klanten dat te eng vinden?’ vraag ik hem. ‘Ze zouden me maar een rare vinden’ zegt hij. ‘Waar heb je dat eerder gevoeld’ vraag ik met zachtheid in mijn stem, ‘dat jij een rare bent?’ Al pratend komt naar voren dat hij als kleine jongen anders was. Gevoelig en introvert en dat hij door de populaire jongens gepest werd omdat ze hem een rare vonden. Hij had zich voorgenomen dat hem dat niet meer zou gebeuren en het was nu goed gekomen met hem.  

Je overtuiging los kunnen laten

‘Doordat je wat jij in je lichaam voelt niet uitspreekt naar je klanten, blijft jouw emotionele lichaam ervan overtuigd dat je een rare bent en gepest zult worden als je dat doet. Door andere ervaringen in het heden kan de wond genezen. Daarvoor is het belangrijk dat je, terwijl je blijft voelen, precies dat doet waarvan je hoofd zegt dat je het niet moet doen. Doe dat in kleine stappen. Als je grote resultaten wil halen is dat prachtig aan de buitenkant, maar het belangrijkste is dat je binnenkant mee gaat.

‘Ik heb een oefening voor je. Schrijf thuis op hoe dat pesten vroeger ging en blijf je bewust van je ademhaling, van de signalen in je lichaam en van wat je voelt. Zeg tegen jezelf dat je dat nu toe mag laten. Als dat lukt, is dat een stap in de richting van niet meer bang zijn voor je klanten en heb je meer mogelijkheden  om hen te helpen.’ Hij begint te lachen en zegt: ‘Dit doe ik ook met mijn klanten. Gadverdamme. Ik krijg precies wat ik wil.‘

Herken je dit verhaal? En wil jij ook je gevoel laten spreken? Bel me dan op 06-422 94 259 of mail me op priscila@speecoaching-training.nl

Meer lezen over hoe je kunt uitspreken wat je waarneemt? Kijk hier

Foto door Jackson Simmer op Unsplash
369