Hoe luister ik naar mijn lichaam?


422

doorPriscilla Spee


Vind jij het lastig? Stoppen omdat je lichaam even aangeeft dat het niet meer kan? Als je gewend bent om hard te werken en door te gaan, is luisteren naar de signalen van je lijf niet makkelijk. Hieronder een voorbeeld van hoe innerlijk systemisch werk helpt om die signalen te horen en serieus te nemen.

Een vrouw met een chronische ziekte komt bij mij, omdat ze in haar werk en privé grenzen moet stellen om haar energie te bewaken. Ze was iemand die alles aankon en er voor iedereen was, maar dat redt ze niet meer. Daarom wil ze leren hoe ze kan luisteren naar de signalen van haar lijf, hoe ze die kan omzetten naar haar hoofd en hoe ze zich minder schuldig kan voelen als ze nee zegt. Ze wil door mij begeleid worden, omdat ik als loopbaancoach en coach met het lichaam die verbinding van hoofd en lijf en lijf en werk maak.

Antwoorden krijgen die je hoofd niet snapt

Ze weet veel over grenzen stellen, maar met haar kennis komt ze niet verder. Daarom besluiten we in het intakegesprek dat we gaan werken met ‘innerlijk systemisch werk’. Dat is een methode waarbij je hoofd het vaak niet snapt, maar de antwoorden uit de reactie van je lichaam komen. We gaan aan de slag met de woorden en thema’s die opkomen en de reactie die haar lichaam erop geeft.

Meer energie en makkelijker voelen en grenzen stellen

Na elke sessie merkt ze resultaat. Ze heeft veel meer energie, ze is zachter, ze kan makkelijker bij haar gevoel komen en beter grenzen stellen. Als ik haar na vier sessies een evaluatieformulier stuur, geeft ze aan dat ze erg tevreden is, maar dat ze een samenvatting van mij mist. Haar hoofd wil begrijpen wat er is gebeurd. Ik stel voor om haar vraag telefonisch te verkennen. Als ik haar een samenvatting zou geven, zou ze weer in haar hoofd zitten, van mij afhankelijk zijn en niet naar haar lichaam luisteren.

Hoe kan ik het vasthouden als ik het niet begrijp?

Ze begint het gesprek een beetje bedrukt en zegt dat ze niet meer goed kan herinneren welke inzichten ze in de sessies heeft gehad en waar die vandaan kwamen. Ze wil die inzichten vasthouden. Ik luister. Dan zegt ze dat ze wèl veel energie voelt en dat het lekker voelt om veel energie te hebben, maar hoe houdt ze dat vast? Ze klinkt in de war en vertwijfeld.  

‘Herkenbaar,zeg ik, 'die verwarring en dat je daar vanaf wilt. Het kan zo tegen de stroom invoelen om verwarring en niet begrijpen er te laten zijn. Los zijn van je vaste overtuigingen is niet fijn, maar geeft ruimte voor een nieuwe manier om iets te doen. Wat maakt die verwarring eng voor jou?’

Je lijf vertrouwen

Dan blijkt dat ze het eng vindt om haar lijf te vertrouwen, omdat het datzelfde lijf is dat haar in de steek heeft gelaten door ziek te worden. ‘Oh ja?’ zeg ik. Ze is even stil en zegt dan dat haar lijf, de ziekte, haar ook goed doet. Ze had een hekel aan haar lijf, maar door haar ziekte zorgt ze beter voor haar lijf, ziet ze er beter uit en krijgt ze meer complimenten. Door de sessies die haar hoofd niet begrijpt, zijn de energie die ze als kind had en haar gevoelens, ‘haar ware ik’ zoals ze zegt, aan de oppervlakte gekomen. Haar lijf helpt haar om thuis te komen bij zichzelf, zegt ze wat verwonderd.

Luisteren naar je lichaam geeft houvast

Gaandeweg ons gesprek concludeert ze dat niet het begrijpen met haar hoofd, maar luisteren naar de signalen van haar lijf houvast geeft om de resultaten vast te houden. ‘Ik voel me moe, heb geen zin, dus zeg ik nee’ zegt ze tegenwoordig inwendig. De ingang die helpt om bij haar gevoel stil te staan, is niet haar hoofd die vindt wat ze moet doen, maar ‘ach lieverd’ tegen zichzelf zeggen als ze bij een grens zit. Zo ontspant ze en kan ze voelen wat er is. Met een een zucht van opluchting en een blije klank in haar stem rondt ze het telefoongesprek af. Ze heeft een manier gevonden om haar hoofd en haar lijf te blijven verbinden.

Wil je weten hoe ik je kan helpen om naar je lichaam te luisteren bij re-integratie en terugkeer naar werk bij burn-out? Bel me op 06-42294259 of mail me op priscilla@speecoaching-training.nl

Referenties over herstel na burn-out,  luisteren naar je lichaam en innerlijk systemisch werk lees je hier

Meer lezen over hoe je naar je lichaam kan luisteren? Lees hier

Foto door Free To Use Sounds op Unsplash


422