Wat jij als valkuil ziet, is jouw kracht


515

doorPriscilla Spee


Hoe laat je die kanten van jezelf waarmee je niet zo gelukkig bent, vóór je werken in een sollicitatiegesprek? Deze blog gaat over beseffen dat wat jij als valkuil ziet, juist jouw kracht is en hoe je regie krijgt over jezelf.

In mijn vorige blog vertelde ik hoe ik een grote gemoedelijke man hielp bij de voorbereiding van zijn sollicitatiegesprek. Hij wil zijn intuïtie gebruiken in het sollicitatiegesprek en zijn performance aanscherpen. Hij is zenuwachtig voor het gesprek, want hij vermoedt dat ze hem uit zijn comfortzone willen halen en hoe kan hij zich daarop voorbereiden?

Met zijn ratio komt hij er niet uit, want wat er in zijn hoofd gebeurt springt heen en weer tussen ‘ik vind dit veel te eng’ naar ‘hup aan de slag’, van ‘dat kan morgen ook nog’ tot ‘ik weet het niet’. Het is erg verwarrend, want waar moet hij naar luisteren? In de vorige blog vertelde ik hoe de ‘ik weet het niet’ stem in zijn hoofd hem naar zijn intuïtie leidde. In deze blog vertel ik over de kracht van de stem van ‘hup aan de slag’ en van de stem van ‘dat kan morgen ook nog’ en hoe je bewust tussen stemmen kan schakelen.

Hoe krijg je antwoorden als je er met je hoofd niet uitkomt?

Om overzicht, inzicht en regie te krijgen, nemen we elke stem die in zijn hoofd ‘praat’ serieus. We gaan niet wegdrukken, afleiden of rationaliseren, maar we luisteren juist uitgebreid naar elke stem, alsof het zijn beste vrienden zijn.

Om elke stem apart de ruimte te geven, zetten we eerst een stoel in de ruimte neer waar hij zit als de ‘regisseur’. Vanuit die stoel heeft hij regie over alle stemmen die nu in zijn hoofd door elkaar praten. Vervolgens zetten we voor elke stem die voorbij komt een aparte stoel neer.

Loop ik geen risico om de verkeerde dingen te doen?

Terwijl we praten over zijn vraag komt zijn ‘hup aan de slag’ en ‘niet lullen maar poetsen’ stem aan het woord met als motto: ‘Doen is beter dan niet doen‘. Die kant van hem staat te popelen om aan de slag te gaan en dwingt hem om iets te doen als hij de controle kwijt raakt, het maakt niet uit wat. Deze kant van hemzelf vindt hij lastig, zegt hij met een frons. Loopt hij hier geen risico mee om de verkeerde dingen te doen? Hoe kan hij deze kant van zichzelf gebruiken voor een goede performance?

Benoem het

Ik vraag aan hem of actie ondernemen bij de functie hoort waarop hij solliciteert en hij bevestigt dat. ‘Benoem dat je een man van actie bent zoals bij deze functie past, als de actie-stem aandringt in het gesprek’, geef ik als tip. ‘Door deze kant van jou een podium te geven, wordt hij positief en blijft hij niet steeds op de achtergrond drukken. Dat benoemen geeft je vervolgens de tijd om als regisseur een andere stem van jezelf in te zetten. Door bewust te schakelen tussen verschillende stemmen in jezelf krijg je weer de regie.’ Hij knikt, ademt diep uit en ziet er iets meer ontspannen uit. Bij controleverlies heeft hij nu een idee wat hij kan doen zonder brokken te maken.

Door die ontspanning komt een volgende stem in hem naar voren. Als we die stem een stoel geven, realiseert de man zich hoe hij thuis ontspant in een stoel met de Ipad erbij. Hij buigt zijn hoofd een beetje naar beneden en bloost erbij. Want dat is ook die kant die zegt ‘het kan morgen ook nog’. Hoe past dat bij actie ondernemen in de functie?

Bewust schakelen

Bij doorvragen blijkt die ontspannen stem echter zijn kracht te zijn! Want hoeveel crisis er ook is, hij ziet er ontspannen uit en brengt daarmee rust in zijn omgeving. Wanneer hij als regisseur schakelt tussen zijn actiestem en deze ontspannen stem, komen beide stemmen tot hun recht.  Uitspreken dat hij een man van actie is, tot rust komen alsof hij thuis in de stoel zit, benoemen dat hij vanuit rust handelt in een crisis en dat door zijn uitstraling zijn omgeving ook rustig wordt. Als dan gevraagd wordt ‘welke actie onderneem je dan?’ kan hij met zijn ‘ik-weet-het-niet-stem' de tijd nemen voor een intuïtieve ingeving en zeggen: dat is een goede vraag en daarop kom ik terug’.

Wat hij als zijn valkuilen beschouwde heeft positieve kanten en hij ziet nu hoe hij daar in een samenspel mee om kan gaan. Hij voelt zich meer ontspannen en voorbereid. Opgelucht en lachend stapt hij de deur uit.

Wat zie jij als jouw valkuilen? Hoe laat jij die vóór je werken? Ik ondersteun je daar graag bij!

Je bent welkom voor een live sessie waarbij ik anderhalve meter afstand houd, er automatisch geventileerd wordt en ik alle contactpunten ontsmet. Ook telefonisch kan ik je helpen.
De blogs die ik schrijf zijn waargebeurd en coachees geven toestemming voor plaatsing.

Wil je meer lezen over hoe jouw valkuil je kracht is? Kijk hier

Foto door Ian Stauffer op Unsplash



515