Wil je van betekenis zijn?


371

doorPriscilla Spee


Wil je in je werk groeien door te investeren in jezelf, maar ben je bang dat het ‘soft’ of ‘zweverig’ wordt? Wil je van betekenis zijn op je werk en gevraagd en gewaardeerd worden voor je inbreng, maar weet je niet hoe je dat voor elkaar krijgt? Daar gaat deze blog over.

Ik help je om de 'harde' wereld van de organisatie waarin je werkt, te verbinden met het 'softe' van wat jij werkelijk kunt betekenen. Dat doe ik door mijn ervaring in de ‘harde’ wereld van de  advocatuur en de IT-detachering te combineren met mijn ervaring in de ‘softe’ wereld van de psychologie, persoonlijke groei en beweging.  Vanuit deze twee invalshoeken analyseer ik op de inhoud; wat is er aan de hand op je werk en hoe sta jij daarin. En help ik jou met begrip en humor om stappen buiten je comfortzone  te zetten.


Een senior adviseur komt vrolijk binnen. We evalueren vandaag zijn traject en starten met zijn coachvraag. Hij kwam binnen als de ‘eeuwige anti’. Door zijn boosheid kwam hij in de problemen met leidinggevenden en dat blokkeerde hem in zijn carrière. Zijn boosheid was persoonlijk, maar de impact op zijn carrière was zakelijk. Was er een sleutel om hierin te veranderen?

Uit een eerder coachingstraject bij mij, wist hij dat onzekerheid onder zijn boosheid lag. Vervolgens heeft hij met lichaamswerk dit inzicht verder onderzocht , maar hij kon deze persoonlijke  opbrengst nog niet vertalen naar zijn werk. In dit traject hebben we zijn persoonlijke inzicht verdiept met een familie-opstelling en dat verbonden met acties op zijn werk. Even een terugblik naar de sessie met de familie-opstelling.

De mensen met macht maken misbruik van ons

Met papieren op de grond stelden we in die sessie zijn familie op. Eén voor één stapte hij op de papieren van de mannen uit zijn familielijn. Harde werkers met eenvoudige banen. Hij voelde hun verdriet en onmacht, dat ze werden uitgebuit en niet wisten hoe ze tegen de macht op konden. Het enige wat ze konden doen was wantrouwen en boos worden op ’de mannen met macht’, zonder dat het effect had.  

‘Herken je dat gevoel bij jezelf?’, vroeg ik hem. Dan vertelde hij dat hij al jong het gevoel had dat hij ‘de underdog’ was, die opkomt voor de zwakkeren en strijdt tegen de mensen met macht. Ook al was hij hoog opgeleid en hoorde hij nu met zijn baan bij ‘de mannen met macht’, van binnen voelde hij dat niet zo.

Boosheid is eigenlijk onzekerheid

Zijn boosheid was eigenlijk onzekerheid, bleek in de sessies. ‘Gaan ze me wel waarderen? Gaan ze ontdekken dat ik er niet bij hoor? Is mijn inbreng wel gewenst? ‘ waren vragen die bij hem speelden.  Door deze vragen was hij wantrouwend naar de bedoelingen van mensen met een hoge positie en ging hij bij voorbaat al de strijd aan.

Na die sessies keken we vervolgens naar de zakelijke kant. Hoe kon hij anders reageren bij situaties op het werk waarin hij in de strijd kwam? ‘Hoe zou je willen reageren?’, vroeg ik hem. ‘Liefdevol en wijs’, antwoordde hij. De leidinggevenden in zijn omgeving neigden in zijn ogen bijvoorbeeld naar harde actie. Zijn eerste impuls was om zich de underdog te voelen en er fel tegenin te gaan. Hij gebruikte dan zijn helicopterview van de situatie om anderen te vertellen wat ze fout deden.

De stem zijn die helpt

Door het inzicht uit de familie-opstelling  voelde hij dat hij dan op de plek van zijn vader en opa stond en dat hij anders kan handelen. Hij kon een stap terug doen en zich verplaatsen in de zorgen van de leidinggevenden. Vervolgens kon hij meedenken vanuit zijn helicopterview van de situatie en zijn verbinding met de underdogs. Dan is hij de stem die helpt.

Dat was een hele ommezwaai die hem als persoon rustiger maakt en in zijn werk zorgt voor waardering. ‘Ik doe het best goed in moeilijke omstandigheden’, zegt hij lachend tijdens onze evaluatie van het traject. Dan vervolgt hij met een serieuze blik: ‘Je hebt me geholpen met jouw inzicht in de context van de organisatie en met je therapeutische en persoonlijke begeleiding. Dat heeft me geholpen om de sleutel om te draaien naar een nieuwe deur in mijn leven.

Ik voel me van betekenis

Zakelijke en persoonlijke groei zijn voor hem samen gekomen. ‘Ik voel me van betekenis’, zegt hij met vochtige ogen over de opbrengst van zijn traject. Ik màg degene zijn die reflecteert, het grotere geheel ziet en verbinding heeft met de underdogs. Op mijn werk wordt mijn bijdrage gevraagd en gerespecteerd. Dat komt omdat mijn assertiviteit nu ‘next level’ is. Ik heb geleerd om mijn neiging om de strijd aan te gaan productief te maken, door mijn scherpe analyse te combineren met verbinding.

Ben je nieuwsgierig hoe jij van betekenis kan zijn en tegelijk persoonlijk  en in je carrière kan groeien? Bel op 06-42294259 of mail me op priscilla@speecoaching-training.nl  Dan kijken we samen naar de sleutel die jou ‘next level’ kan brengen.

Meer lezen over het combineren van persoonlijke en zakelijke groei? Kijk hier

De verhalen die ik schrijf zijn waargebeurd en coachees geven toestemming voor plaatsing.

Foto door Michael Dziedzic op Unsplash.
371