Val je stil, weet je niet wat te doen of heb je kortsluiting in je hoofd?


doorPriscilla Spee


Herken je deze vraag: ‘Als ik iets moet doen waar veel van afhangt en ik weet niet precies hoe ik het moet doen, breng ik geen woord uit of komt er geen letter op papier. Dan sta ik stil. Mooie spannende gesprekken of uitdagende opdrachten ga ik daardoor uit de weg. Hoe doorbreek ik dat?!’
Als je hier niets aan doet komen er wellicht sombere gedachten, twijfels aan jezelf en de neiging om het bijltje erbij neer te gooien. ‘Het hoeft allemaal niet, ik ga iets anders doen.’ Dat zou zonde zijn want er is niets mis met jou en de spannende plannen die je had! Wat zou het heerlijk zijn als je uit die impasse kon komen! Met zachtheid voor jezelf oefenen, fouten maken, kleine successen vieren en de tijd nemen voor je leerproces. In het vertrouwen dat je precies zo snel gaat als bij jou past.

De belemmering: ik ben niet goed genoeg

Mensen die bij mij komen voor coaching zijn getalenteerde, gedreven en gevoelige mensen. Die kritisch naar zichzelf kijken en iets waardevols willen bieden aan anderen. En hoewel de buitenkant van hoe ze eruit zien, wat ze doen en hoe ze reageren (bang, onzeker of boos) kan verschillen, hebben ze één ding gemeen: de overtuiging dat je niet goed genoeg bent. En dat belemmert om nieuwe wegen in te slaan, te experimenteren, fouten te maken en te overleggen. Gelukkig heb ik ruim 20 jaar ervaring met wat werkt om wél in beweging te komen als “ik weet niet wat ik moet doen” je stil legt.

Breng de kennis van je hoofd naar je lijf en kom in beweging!

Afgestemd op jouw ervaringen, lossen we samen de puzzel op van wat er gebeurt en wat je anders kan doen. Samen kijken we waar je nu staat, wat je wilt bereiken, wat je in het verleden al hebt gedaan en wat daarin wel en niet werkte. Als testen en gesprekken niet afdoende waren, kan coachen met bewegen helpen. Bij coachen met bewegen ervaar je door jouw bewegingen wat voor jou een goede oplossing is. Geen standaard, maar wat bij jou past en bij jou werkt. Kennis en adviezen zijn dan niet meer abstract, maar concrete, lijfelijke ervaringen. Hier alvast drie tips die kunnen helpen.

Weer tot acties komen door:

1. Blijven staan, ademen en contact maken met de grond
Als je merkt dat je stil valt, is het belangrijkste om te blijven staan en niet weg te lopen. Adem bewust en maak contact met de grond. Dan ga je de angst aan in plaats van ervoor weg te rennen.

2. Focus naar je lijf brengen
Stilvallen gebeurt vaak bij een innerlijke spagaat: van je hoofd moet je iets wat je lijf niet wil. Er wordt als het ware aan twee kanten aan je getrokken Je kijkt de ander glazig aan of er komt kortsluiting in je hoofd. Misschien word je traag of zelfs ziek. Bij coachen met bewegen zie je duidelijk dat je letterlijk stil valt en niet meer weet hoe je moet bewegen. Focus naar je lichaam brengen helpt je uit de verstarring. Waar voel je een impuls om te bewegen? Bij je voet, je elleboog of je hand? Daarop focussen haalt je uit je hoofd en brengt je letterlijk in beweging.

3. Ingevingen en impulsen volgen
Als je in beweging bent en uit de verstarring, kunnen de ingevingen en impulsen weer gaan stromen. De kunst is om die te volgen ook als je hoofd het niet snapt. Dan heb je acties die bij jou passen!

 ‘Een bepaalde stress is verdwenen.’ (Reactie van een coachee)

Weet je dat je stilvalt, heb je adviezen gekregen, erover gelezen en voer je het niet uit? Voel je je als leidinggevende machteloos omdat je jouw medewerker vast ziet lopen? Bij coachen met bewegen komt de kennis van je hoofd naar je lijf en dat motiveert om die stap wèl te zetten. Bel me op 06-42294259 of mail Priscilla@speecoaching-training.nl

Lees hier meer over een sessie met bewegen van een coachee die een andere baan zoekt.

#stilvallen #persoonlijke groei #talentontwikkeling #hartvolgen