Twijfel? laat je lichaam je leiden (deel 2)


187

doorPriscilla Spee


Heb je twijfels over loopbaankeuzes en blijf je in je hoofd cirkels draaien met je gedachten? Door te bewegen kan je je lichaam antwoord laten geven. Het heet coachen met beweging en het is zeker geschikt om duidelijkheid te brengen in een loopbaantraject. In deze blog lees je over een coachee die haar twijfel onderzoekt. Welke antwoorden geeft haar lichaam?

Vorige keer onderzocht een cliënt door te bewegen twee rollen die ze zou kunnen vervullen: de ene bij een vriendin als ZZP’er en de andere in werk met statushouders. Hoewel het gevoel helder leek, bleef er toch twijfel achter. In het tweede deel van de sessie onderzoeken we hoe we bij twijfel helderheid kunnen krijgen door te bewegen.

Lees hier deel 1 van deze blog Je lichaam geeft het antwoord

Ik vraag haar nadat ze de twee rollen heeft onderzocht: ‘Zijn we nu klaar?’ ‘Ik wil nog het verschil onderzoeken tussen mijn vakgebied of een ander vakgebied maar wel op hbo-niveau’, zegt ze. ‘Vorige keer hebben we onderzocht of mijn vakgebied of een ander vakgebied bij me past en daar kwam mijn vakgebied uit, maar misschien dacht ik bij die vergelijking teveel aan creatief werk wat vaak niet op hbo-niveau is?’, vraagt ze.

Welke zorgen heb je?
Ik krijg na haar vraag een knoop in mijn maag en heb het gevoel dat ik op iets kauw en het niet kan verteren. Ik zeg dat ik dit niet kan eten. ‘Waarom gaan we van concrete functies naar een abstracte vergelijking?’, vraag ik. ‘Welke zorg speelt er achter jouw vraag? Ze zegt: ‘Misschien word ik niet aangenomen in het werk met statushouders. Dan weet ik welke kant ik op moet en is de sessie niet voor niks.’ Ik stel voor om op de kussens te gaan zitten.

Ik vat samen hoe we begonnen zijn, welke stappen ze gezet heeft, welke conclusies er getrokken zijn en waar we nu staan. ‘Welke zorgen heb je en wat gaan we onderzoeken?’ vraag ik. ‘Misschien zijn er betere kandidaten?’, zegt ze. ‘Ik kan natuurlijk wel een goede brief schrijven en mezelf presenteren.’

Het knaagt nog steeds bij mij. Waarom heeft ze deze vraag en gaat ze niet vol voor de vacature ongeacht de uitkomst? Dat vertel ik haar. ‘Dat doe ik wel’, zegt ze. Dan vraag ik: ‘Wat je zegt over het nog een keer onderzoeken voor het geval je het niet wordt bij de sollicitatie klinkt strategisch en het loslaten wat je hielp na de vorige sessie was niet strategisch. Draait het onderzoek daarom? Loslaten versus strategie?’ ‘Dat moeten we onderzoeken’, zegt ze met stevigheid in haar stem.

Een grote sprong maken
Ze kan best volhardend zijn en als een pitbull gaan voor wat ze wil, zegt ze. Ik nodig haar uit om hiermee op up-tempo en stevige muziek te bewegen. Ze maakt grote stappen en beweegt snel. Flink inzetten voelt vertrouwd voor haar, vertelt ze wanneer ze stil staat en we samen reflecteren. Als ze vervolgens gaat bewegen met loslaten in gedachten, lijken de bewegingen bijna hetzelfde. Grote stappen, versnelling en ook verrassende bewegingen. ‘Ook wel fijn’, zegt ze en ze kijkt zorgelijk. Wat moet ze nu doen?

Daarom vraag ik: ‘Is het een idee om deze twee, pitbullstrategie en loslaten, samen te voegen in één onderzoek?’ Ze gaat ermee bewegen en maakt met die combinatie grote sprongen die ze ook in de eerste sessie maakte, toen ze onderzocht wat ander werk haar zou brengen. Daar was ze toen heel gelukkig mee en ook nu knikt ze blij.

Ik heb het in mijn lichaam gevoeld
‘Die combinatie van pitbull en loslaten is het, maar hoe ga ik dat doen?’, vraagt ze. Ik stel voor om nog een onderzoek te doen met deze muziek om de beweging te vinden die ze meeneemt naar huis voor deze combinatie.  Ze komt uit op de grote sprong want daar zit alles in. De aanloop, door de knieën en dan loslaten in een sprong. Dus voorbereiden van de sollicitatie, al haar energie erin stoppen en dan loslaten wat de uitkomst is. ‘Zijn we er?’ vraag ik. Ze knikt blij, want ze heeft het in haar lichaam gevoeld.

Wil je ervaren wat jouw lichaam zegt? Ik ondersteun je daar graag bij! Bel me op 06-42294259 of mail priscilla@speecoaching-training.nl

Meer lezen over lichaamsgericht coachen? Hoe luister ik naar mijn lichaam


Foto door Graig Chitima op Unsplash187