Je lichaam geeft het antwoord (deel 1)


159

doorPriscilla Spee


Heb je knagende vragen waar je met je hoofd niet uit komt? Je lichaam geeft het antwoord! Ik help je om wat je lichaam zegt te duiden en geef je handvatten om met beweging je vraag te onderzoeken. In deze blog lees je hoe dat eruit kan zien.

Een coachee die ik begeleidde in een burn-out traject naar werk toe, komt binnen in de grote ruimte. Dit is de derde sessie in een traject van vijf sessies ‘coaching met beweging’. Hiermee wil ze het vervolg in haar loopbaan helder krijgen. In de eerste sessie heeft ze via bewegen ervaren dat ander werk beter bij haar past dan haar huidige werk. In de tweede sessie zag ze, dat haar huidige vakgebied beter bij haar past dan ander vakgebied.

Altijd hard aan het werk

We gaan zitten op meditatie kussens op de vloer met een kop thee erbij. ‘Ik ben altijd hard aan het werk’, zegt ze. ‘Jij stelde de vorige sessie voor om eens te bewegen alsof de beweging gewoon komt. Ik ga nu wel eens ziten, laat het los en dan komt er vijf minuten later een beweging van wat ik ga doen, zonder dat ik er hard over na heb gedacht. Toen ik ging loslaten is er van alles gebeurd. Kort na de sessie heb ik een wandeling gemaakt met een vriendin die een bedrijf is gestart. Ga ik met haar in zee als zzp’er? Mijn vriendin en man vinden het echt iets voor mij, maar ik twijfel.

Intussen begeleid ik Oekraïense vluchtelingen bij het vinden van woonruimte en werk. Dat gaat me makkelijk af en daar sta ik in mijn kracht. Ik zag een vacature met statushouders. Daarmee heb ik misschien geen ervaring, maar het spreekt me wel aan.’ Ze kijkt blij. ‘Ik heb zin om dit vandaag te onderzoeken’, zegt ze. ‘Wat is je coachvraag?, vraag ik. ‘Kies ik voor het bedrijf met die vriendin of voor werken met statushouders?’ antwoordt ze.

Bewegen is het ‘gereedschap’

Ik zet rustige muziek op en nodig haar uit om haar coachvraag mee te nemen bij het samen rondlopen en opwarmen in de ruimte. We verkennen het ‘gereedschap’ aan bewegingen waarmee ze haar coachvraag gaat onderzoeken. Welke bewegingen maakt haar lichaam als antwoord op haar vraag?

Al bewegend in de warming-up nemen we de mogelijkheden door. We lopen rechtuit, opzij, in een rondje en naar achteren. We maken de bewegingen groot en klein, hoog en laag, hard en zacht en snel en langzaam. Bij het volgende nummer dat meer up tempo is, gaat ze de versnelling in en hijgt ze. Ze geeft aan dat ze opgewarmd  is en klaar voor het onderzoek. Daarin gaat ze in haar eentje op muziek bewegen met de onderzoeksvraag in gedachten. Ik geef haar alle ruimte en ga in een hoek op de grond zitten om vriendelijk met haar mee te kijken. Er is geen goed of fout, we laten ons verrassen door wat het lichaam gaat vertellen.

Op je tenen lopen

Ik zet een flink up tempo en afwisselend muzieknummer op. Ze noemde stress in ons gesprek en beide functies hebben veel dynamiek, verwacht ik. ik wil met deze up tempo muziek onderzoeken wat tempo of druk doet met haar gemoed in die functies. Ze kiest ervoor om eerst te bewegen vanuit het bedrijf. Er zit veel tempo in haar bewegingen en ze loopt rechtop en veel op haar tenen. Ze zit even op de grond, trekt haar knieën in en staat snel weer op.

‘Wil je reflecteren of doorgaan?’, vraag ik. Ze vertelt dat deze functie niet vanuit haar hart voelt. ‘Wat zag jij?’, vraagt ze. ‘Ik zag je op je tenen lopen’, zeg ik. ‘Wat voel je daarbij?’, vraag ik. Het op haar tenen lopen verbindt ze met haar vrees dat ze bij het bedrijf haar best moet doen en hard moet werken. ‘Ik zag je ook op de grond zitten, je knieën intrekken en daarna stond je snel weer op’, zeg ik. Ze had geprobeerd of rustig op de grond zitten zou passen bij werken in het bedrijf, maar er kwam verdriet en daarom stond ze snel weer op. ‘Herken je dat?’, vraag ik. ‘Ik ben zo bang dat ik weer terugval in mijn burn-out’, zegt ze met een zucht.

Het rolt

Met dezelfde muziek onderzoekt ze werken met statushouders. Ze zwiert met haar armen, maakt rondjes en haar passen zijn groter. Ze gaat zitten op de grond en maakt een rol achterover. Met een lach komt ze terug in zit. Het lijkt op rolletjes te gaan.
‘Dit was fijn’, zegt ze achteraf.

Ze heeft gevoeld hoe de beide functies voelen. De eerste voelde als hard werken, de tweede voelde fijn, als vanzelf. Toch heb ik het idee dat ze nog niet helemaal klaar is. Ik vraag het haar. Het lijkt zo duidelijk, dat gevoel, toch wil ze meer onderzoeken. In de volgende blog lees je waar die twijfel vandaan kwam en hoe ze dat door te bewegen verder kon onderzoeken om uiteindelijk met een duidelijk gevoel naar huis te gaan.

Lees hier deel 2 Twijfel? Laat je lichaam leiden

Wil je ervaren wat jouw lichaam zegt? Ik ondersteun je daar graag bij! Bel me op 06-42294259 of mail priscilla@speecoaching-training.nl

Lezen wat anderen ervaren hebben in coachen met bewegen? Klik hier

Foto door Simone Secci op Unsplash


159