Hoe creëer je draagvlak?


18

doorPriscilla Spee


Hoe creëer je draagvlak? Kans is groot dat je geweldige ideeën hebt, helaas is slim, scherp en sympathiek zijn niet genoeg. Wees als eerste egocentrisch. Aandacht geven aan je eigen gevoel en waar jij behoefte aan hebt, haalt de angel weg voordat je aan een gesprek begint. Met een warmer en meer ontspannen gevoel kan je dan de aandacht op de ander richten.

Oefen met lui en onverschillig zijn!

Vervolgens oefen je met lui en onverschillig zijn. Niets van wat de ander zegt gaat over jou of iets wat jij zou moeten doen. De ander praat namelijk over zijn eigen gevoel en behoeften. Mocht de ander iets zeggen wat een vraag of verzoek lijkt, ga daar dan niet meteen op in! Leun achter over en ga invullen voor de ander. Wat zijn de gevoelens en behoeften die misschien achter de vraag liggen? Je gaat gissen en met een vragende toon bij de ander checken wat er aan de hand zou kunnen zijn. 'Is het misschien..?', 'Voel je je..?'. Daar gaat de ander op reageren 'Ja dat is zo want..' of 'Nee ik voel me' of 'Dit is belangrijk voor mij'. Dan ben je in gesprek over waar het bij de ander om draait. Als je dat bespreekt heb je een dragend vlak, een fundament, voor verdere communicatie en afspraken.

In contact komen met je niet-rationele kanten

Om te kunnen gissen wat het gevoel, de behoefte, de intentie van de ander is, helpt het als je in contact staat met je niet-rationele kanten. Oppikken van signalen, een gevoel in je onderbuik dat er wat aan de hand is, ingevingen die je intuïtief krijgt.
Wat je doet is super slow met veel aandacht en nieuwsgierigheid reageren. In het begin is dat wennen, omdat je niet op je vertrouwde manier meteen kan reageren en 'afvinken'.  Maar het draagvlak dat je met dit langzame en in het contact zijn creëert, levert vervolgens tijdswinst op omdat de haperingen verdwijnen. Je voorkomt dat jezelf of de ander afhaakt ("laat maar") of tegenwerkt.

Haperingen op de digitale weg

Wat ook helpt is om berichten live te doen of telefonisch. Via de digitale weg ontbreken er veel signalen die helpen om in verbinding met jezelf en met de ander te kunnen zijn. Hoe iemand kijkt, beweegt, wat je 'proeft' aan sfeer als je een ruimte met mensen binnenkomt. Emoticons in de digitale weg drukken gevoelens uit, maar kunnen snel verkeerd opgevat worden. Iemand zet bijvoorbeeld een emoticon met huilen van het lachen onder jouw bericht, en je voelt je boos, denkt dat hij jou uitlacht en je denkt 'laat maar'. Als je dan even gaat zitten en voelen 'wat raakte me nu zo, wat voel ik en wat was mijn intentie?' en er misschien een nachtje over slaapt, kan je de moed verzamelen om jouw gevoel en behoefte uit te spreken. 'Ik voel me onzeker, want mijn bedoeling was om meer contact te hebben. Moest jij lachen omdat je misschien boos was en dacht dat ik je afwees met mijn bericht?' 'Nee', zegt de ander dan, 'ik herkende.. en daar moest ik om lachen.' Daarmee is het contact er weer en kan je verder in gesprek gaan.

Effectiever door meer draagvlak en verbinding

Naast het rationele inzicht in draagvlak krijgen, help ik professionals en leidinggevenden om in contact te staan met je gevoel en de signalen van je lichaam. En die zo in te zetten en te verwoorden, dat je effectiever bent, door meer draagvlak en verbinding met de mensen om je heen.

Meer lezen?

Eerder schreef ik hoe je van brutaal, egocentrisch en lui zijn, aardiger wordt. Lees daar hier meer over.

Wil je ook effectiever worden in je contacten met anderen? Meer draagvlak en verbinding ervaren? Meld je dan aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek hierover.


Foto door Rémi Walle op Unsplash


18