Hoe luister je naar jouw lichaam?


doorPriscilla Spee


Hoe doe je dat, naar je lichaam luisteren? Het begint met stoppen met zenden naar je lichaam: we zenden regelmatig verlanglijstjes naar ons lichaam met wat die zou moeten kunnen. Energie hebben, snel handelen, alles onthouden bijvoorbeeld. Als je minder zendt, komt er ruimte vrij om te luisteren naar je lichaam. Hoe gaat het met je? Wat voel je waar in je lichaam en wat betekent dat?

Als we lange tijd vooral naar ons lijf hebben gezonden en niet zo vaak hebben geluisterd, is het best lastig om te horen wat je lichaam zegt. Lichamelijke signalen begrijp je het beste als je regelmatig je lichaam langsloopt van je voeten tot je kruin in een bodyscan. Hoe voelen mijn voeten, zijn ze warm of koud, hard of zacht, hoe staan ze en beweegt er iets van binnen? Daarmee loop je je hele lijf langs tot je kruin. Zo krijg je door wat voor jouw lichaam de basis is en wat een signaal is van iets bijzonders.

Vaak voelen we wel de lichamelijke signalen, maar kunnen we er geen betekenis, geen woorden, aan geven. Dan verval je weer in zenden naar je lichaam en het negeren van de  signalen, omdat je hoofd ze niet begrijpt.  Een woord geven aan het signaal helpt om uit dit patroon te komen. Als je geen woorden hebt, kan je kijken of het onder de vier basis emoties valt: blij, boos, bang of bedroefd. De signalen van jouw lichaam begrijpen, helpt bij het maken van keuzes en het vragen om steun.

Naar je lichaam luisteren is een belangrijk onderdeel bij re-integratie en herstel na burn-out. Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Bel me op 06-42294259 of e-mail op priscilla@speecoaching-training.nl

Referenties lezen van mensen die ik heb begeleid in re-integratie en herstel na burn-out? Lees hier
Wil je de blog lezen die gaat over naar je lichaam lezen? Kijk hier

#reintegratie #burnout #systemischwerken #bodyscan #oopbaancoach #burnoutcoach #personalcoach