Op gevoelsniveau spreken


doorPriscilla Spee


Wil je op gevoelsniveau met de ander spreken? Bijvoorbeeld in een slecht nieuws gesprek of een gesprek waarin je voelt dat er iets speelt waar je de vinger niet op kunt leggen? Wil je meer verbinding maken en leren wat jouw gevoel zegt? Ik leer je graag hoe je jouw gevoel kunt laten spreken.

Als loopbaan en persoonlijkheidscoach ondersteun ik praktisch met concrete verbeteringen in je werk en in je leven, zakelijk met inzicht in hoe HR en je leidinggevende kijken en persoonlijk/spiritueel met hoe je groeit als persoon. Deze drie bij elkaar geven een optimaal resultaat.

Deze tip gaat over hoe je de relatie versterkt, door te zeggen wat je lichamelijk ervaart. Dat versterken van de relatie gebeurt op twee manieren.

De ander voelt zich gezien

De ander voelt zich gezien, want wat jij lichamelijk ervaart, zegt ook iets over de ervaring van de ander. In een gesprek kan je zeggen: ‘Daar krijg ik kippenvel van’ of ‘Ik krijg er kramp van in mijn schouders. Herken je dat?' Vervolgens ben je stil en wacht je de reactie van de ander af. We resoneren met het gevoel van de ander. Wat jij voelt in je lichaam zegt ook iets over wat de ander voelt. Door alleen de ervaring uit te spreken geef je de ruimte aan de ander om zijn eigen conclusie te verbinden aan dat lichamelijke gevoel. Dat het bijvoorbeeld eng is of waar wat er net is gezegd, als je kippenvel voelt. Of dat wat net gezegd is, beladen ligt en er spanning op zit. Door het lichamelijke gevoel dat jullie gemeenschappelijk hebben te benoemen, maak je verbinding. Door er geen conclusie aan te verbinden voorkom je dat je opdringerig bent met het bespreekbaar maken van het gevoel. De ander kan er zijn eigen conclusie aan verbinden of het gevoel negeren als hij het er niet over wil hebben.

Het wordt helder wat jij voelt

Ten tweede kan je jouw lichamelijke ervaring uitspreken naar de ander om helder te krijgen wat jij voelt, voordat je het met je hoofd weg redeneert. Je zegt: 'Ik krijg er kippenvel van als je dat zegt’. En dan ben je stil en laat je binnenkomen wat je net hebt gezegd. Voelt die kippenvel goed of niet goed? Dan heb je een aanwijzing wat jouw gevoel jou wil vertellen. Door open te zijn over wat je ervaart, kan de relatie met de ander verdiepen. Die kan zich uitgenodigd voelen om ook open te zijn over zijn gevoel en wat goed voelt of niet. Als je wacht tot je een lichamelijke sensatie begrijpt met je hoofd, loop je het risico dat deze kans op verdieping van de verbinding verloren gaat of dat je het gevoel bagatelliseert.

Bel me als je hier meer over wilt weten op 06-42294259 of mail me priscilla@speecoaching-training.nl

In mijn vorige tip heb ik beschreven hoe je kunt waarnemen wat je voelt in je lichaam. Als je hem nog niet hebt gelezen, bekijk hem dan hier

Wil je meer lezen over hoe je jouw gevoel kunt laten spreken? Kijk hier

#gevoellatenspreken #personalcoaching #coachendleiderschap

Foto door Austin Kehmeier op Unsplash